2011. május 2., hétfő

75 éve született Lázár Ervin

Sok modern mese azért nem tud közel kerülni az ember szívéhez, mert hiányzik belőle a népmese bölcsessége, az a mély élet-tudás, amely generációkon keresztül hagyományozódott. A mesélő kiemelt helyet foglalt el a közösségben, történetei nemcsak szórakoztattak, de morális útjelzőkként is szolgáltak az élet rendjében.Talán éppen azért tudnak Lázár Ervin meséi közel kerülni az ember szívéhez, mert megőrizte a népmesék hagyományos értékrendjét, meséi eligazítanak életutunk során. Szerethető mesehősei olyan értékrend őrzői, amelyre szívünk mélyén mi magunk is vágyunk, s amelyet legpontosabban Dömdödöm szavaival lehet kifejezni: „Dömdö-dömdö-dömdödöm.”
Hogyan is fejeződik be Az élet titka című meséje? „A világban mindenkire rá van bízva valami. Valami nagyon fontos, amivel el kell jutni az Üveghegy elé, s aki az Üveghegy elé akar jutni, annak ismernie kell testvérét, anyját, nagyapját, tudnia kell, hogy az Üveghegy vára mindenki előtt nyitva áll, csak szeretet és tiszta szív kell hozzá.”
Neki köszönhetjük, hogy közelebb kerülhettünk az élet titkához, aminek megéléséhez nem kell más csak nyitott szem, amely képes meglátni a felnőttben a gyermekit, és sarkig kitárt szív, amely nem felejtett el játszani.



Tisztelettel meghívjuk a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Digitális Irodalmi Akadémia Lázár Ervin-estjére, melyet az író születésének 75. évfordulója alkalmából tartunk a PIM-ben, 

2011. május 5-én, csütörtökön 18 órától.


A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: 
Ágh István, költő, Komáromi Gabriella, irodalomtörténész, Kovács Eszter, gyerekkönyvkiadó, kritikus, Szakonyi Károly, drámaíró. Felolvas: Pollágh Péter. 

A beszélgetést vezeti: Benedek Anna.


On-line közvetítés: a PIM honlapján.

Nincsenek megjegyzések: