2009. december 5., szombat

Jurta és könyvszemle

Az, hogy idén 15. alkalommal rendezik meg Ulmban a KIBUM-ot (Kinder- und Jugendbuchmesse), a szervezők nem tartják különösebb csodának, nem kellett hozzá más csupán szorgos szervezés, összefogás és egy nem túltervezett program, ami mindezek ellenére látványos és sikeres.

A KIBUM az észak-németországi Oldenburgból indult hódító útjára, s hamarosan más német városok (például Ulm, Bremerhaven) is bekapcsolódtak a programsorozatba. A rendezvény alapját egyfelől az oldenburgi városi könyvtár könyvgyűjteménye, mely az adott év legteljesebb német nyelvű gyermekkönyv-válogatása (több mint 2000 cím évente), másfelől az adott város iskolái adják, akik hihetetlen lelkesedéssel küldenek iskolai csoportokat a könyvfesztiválra. A szervezőktől azt is megtudtam, hogy az ulmi rendezvényre – mely minden évben a karácsonyi vásár idején kerül megrendezésre és 8 napon át várja az érdeklődőket – nemcsak Ulmból, hanem a környező kisvárosok, falvak iskoláiból is jelentkeztek osztályok, s bármennyire is szerették volna, hogy mindenki eljöhessen, néhány csoportot időhiány miatt vissza kellett utasítani.

Az ulmi KIBUM szervezésében húszan vettek részt, képviseltette magát a város ifjúsági bizottsága, a könyvtár gyermekrészlege valamint három könyvesbolt, akik a meghívott előadók tiszteletdíját adták össze. Merthogy rájöttek arra, hogy a karácsony előtti időpont, a sok-sok szép és érdekes könyv valamint a kíváncsi gyereksereg összességében komoly bevételt eredményez: ha valamelyik könyv megtetszik a könyvfesztiválon, hamarosan a könyvesboltban is keresni fogják.

A szervezők igyekeztek olyan programot összeállítani, melyben a gyerekek aktív résztvevők lehetnek. Ottjártamkor éppen 5 iskolai osztály dúlta fel a korosztályonként és témánként rendezett könyvrengeteget – szakavatott vezetők segítségével keresve a válaszokat a kezükben tartott kérdőív kérdéseire. Láthatóan élvezték, hogy kiszabadulhattak az iskolából, s valljuk be, keresve se találhattak volna jobb helyet a „lógásra”, mint a könyvfesztivál.

A nyolc nap alatt sor kerül minden nap író-olvasó találkozóra (az író amellett, hogy válaszolt a kíváncsi kérdésekre, fel is olvasott könyvéből), filmvetítésekre (az idei évben a sport állt a középpontba, sportos könyvek alapján készült filmeket nézhettek délelőttönként a fiatalok), könyvbazárra valamint az Ulmi Unka-díj átadására is (az elmúlt év könyveit a diákok válogathatták, zsűrizhették).

A karácsonyi vásár ideje alatt az ulmi Münster oldalában egy meseerdő közepén legnagyobb meglepetésünkre egy hatalmas jurtát találunk, ami a KIBUM előtt, alatt és után is magába szippantja a mesék világában elmerülni vágyókat. A meseerdő valljuk be elég gyengére sikerült (különösen az illusztrációként szolgáló nyeszlett fenyőfák és a giccs határát súroló festmények ijesztőek), a jurta ennek ellenére népszerű: óránként mesék, mesefeldolgozások várják a látogatókat egészen karácsonyig. Érdemes sietni, mert a legtöbb időpontot már jó előre lefoglalták, talán éppen a KIBUM-ról kiszorult osztályok.

2 megjegyzés:

Nyulász Péter írta...

Milyen jó is volna, ha nálunk is működni tudna egy ilyen.... de hát a Gyerekirodalmi fesztivállal is gyakorlatilag egyedül küzd Csilla ...

Pompor Zoltán írta...

Ez igaz, de ne felejtsd, hogy Ulm nem Budapest nagyságú város. Kicsiben csinálják a kicsit, nem akarnak mindent megmozgatni és mindenkit elérni, szóval lehet, hogy mondjuk Kecskeméten vagy Kaposváron vagy Egerben működne.